Lambada
Vruchtkwaliteit
Lambada heeft een glanzende helderrode kleur, van binnen zijn de vruchten lichtrood gekleurd. De vruchtglans verdwijnt geleidelijk na het plukken. Lambada heeft een goede vruchtzetting. De vruchten zijn groot, iets kegelvormig en zeer gelijkmatig van grootte en vorm. Op het gebied van stevigheid scoort Lambada minder goed; de vruchten zijn minder stevig en daardoor kwetsbaar, drukplekken zijn vrijwel direct zichtbaar. Voorzichtig plukken is een vereiste. Er is weinig sprake van vruchtmisvorming. Lambada kenmerkt zich door de zoetige, sappige smaak. Lambada heeft een aangenaam aardbei aroma, een hoge Brix-waarde (>10) en de smaak is duidelijk beter dan die van andere rassen.
Bloei en plukperiode
Lambada kenmerkt zich door de grote bloemen en goed ontwikkelde meeldraden. Lambada heeft stevige bloemtakken met goed stuifmeel en een vrijwel perfecte zetting. Het gemiddelde vruchtgewicht is vergelijkbaar met dat van Darselect. Lambada is vroeg rijp en duidelijk eerder dan Elsanta. Lambada laat zich onder folie goed vervroegen.
Productiviteit
De productiviteit van Lambada is matig tot redelijk. Het percentage eerste kwaliteit vruchten is hoog. Omdat Lambada weinig bloemstengels produceert, is de opbrengst niet hoog. Door een hoge plantdichtheid kan de productie verhoogd worden. De eerste vruchten zijn heel groot en vertonen soms een holte in het midden. De houdbaarheid van de vruchten is beperkt.
Ziektegevoeligheid
De planten van Lambada zijn iets gevoelig voor verwelkingsziekte (Verticillium dahliae), stengelbasisrot (Phytophthora cactorum), meeldauw (Sphaerotheca macularis) en paarse vlekkenziekte (Alternaria alternata) en tamelijk vatbaar voor roodwortelrot (Phytophthora fragariae). De vruchten zijn iets vatbaar voor vruchtrot (Botrytis cinerea) en vatbaar meeldauw (Sphaerotheca macularis).
Teeltervaringen
Lambada is een vroeg aardbeiras en geschikt voor een vroege stookteelt en een teelt in de open lucht. In de vollegrondsteelt is Lambada ongeveer een week eerder dan Elsanta. Lambada laat zich onder folie goed vervroegen.