Figaro
Bloei en plukperiode
Figaro ontwikkelt een fors en stevig gewas met lange, licht behaarde bladstelen. De grove bladeren hebben een opvallend lichtgroene kleur. Figaro bloeit vrijwel gelijk met Sonata. De kwaliteit van de bloemen is goed. De bloemen zijn net als de vruchten grof en produceren genoeg stuifmeel. De bloemtrossen zijn lang en stevig en ook duidelijk grover dan die van Sonata. Er worden minder bloemen per tros aangelegd. Omdat de trossen deels boven het blad uitkomen, zijn de bloemen wel iets gevoelig voor nachtvorst. De oogst valt vrijwel gelijk met die van Sonata.
Vruchtkwaliteit
Figaro produceert grote, iets bonkige en afgerond conische vruchten. Ze zijn licht glanzend en hebben een oranjerode kleur. De eerste vruchten kunnen uitgroeien tot zeer grove, licht gegroefde vruchten. De volgende vruchten zijn meestal mooi van vorm en tamelijk dik. Aan het einde van het seizoen zijn de vruchten rond en hebben ze een opstaande kelk. Het gemiddelde vruchtgewicht is vrij groot in vergelijking met andere middentijdse rassen. Kleine aardbeien aan het einde van de pluk komen nauwelijks voor. De stevigheid van de vruchten is beduidend beter dan die van Sonata. De vruchten smaken doorgaans vrij goed, vooral in perioden met veel zon. Bij regen vormt zich soms een witte hals.
Productiviteit
Figaro is doorgaans wat minder productief dan Sonata, maar er zijn uitzonderingen. In sommige jaren worden er echter veel trossen aangelegd. Dan kan Figaro minstens zo productief zijn en een prachtige oogst geven met mooie grote vruchten. Figaro maakt relatief weinig kleine vruchten, waardoor het aandeel klasse I hoog is. Vanwege de grote vruchtmaat en het feit dat de vruchten makkelijk te vinden zijn, is de plukprestatie in het algemeen vrij goed. Drukplekken zijn nooit een probleem door de goede stevigheid van de aardbeien en de sterke vruchthuid. Het sorteren gaat ook erg vlot.
Ziektegevoeligheid
Figaro ontwikkelt een fors en stevig gewas dat weinig gevoelig is voor meeldauw (Sphaerotheca macularis) en matig gevoelig voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum). Figaro is wel vatbaar voor verwelkingsziekte (Verticillium dahliae) en vruchtrot (Botrytis cinerea). Daarnaast lijkt Figaro gevoelig voor de bacterieziekte Xanthomonas fragariae. Figaro is ook gevoelig voor vruchtrot onder de kelkbladeren. Dit komt vooral voor in natte weersomstandigheden. Preventieve bespuitingen tegen vruchtrot tijdens de bloei zijn dan ook erg belangrijk.
Teeltervaringen
Figaro maakt een fors gewas en is met name geschikt voor teelten in zomerse omstandigheden. De licht oranjerode en stevige vruchten laten een wat ruimere plukfrequentie toe. Daardoor groeien de vruchten nog wat verder uit. Dit resulteert in een betere vruchtmaat en een hogere productie. De eerste vruchten komen meestal aan een vrij dikke steel en zijn daardoor soms wat lastig te plukken. Het forse gewas biedt de vruchten goede bescherming tegen zonnebrand. Ook voor een frigoteelt is Figaro een geschikt ras. In het tweede oogst oogstjaar wordt dan een hoge productie gerealiseerd.