Salsa
Plant eigenschappen
De planten van Salsa zijn stevig en snelgroeiend. Kenmerkend zijn de heldergroene bladeren, de harige bloemstengels en de makkelijke rankvorming. De bloemkwaliteit is goed. De plant maakt ruim voldoende stuifmeel. Door de latere bloei is de kans op schade door nachtvorst in het voorjaar kleiner. De oogst begint vrijwel gelijktijdig met die van Florence.
De vruchtzetting verloopt bij Salsa goed. De eerste vruchten zijn groot, conisch en soms gegroefd. De latere vruchten zijn afgerond en kegelvormig. De vruchten hebben een omhoogstaand kroontje, waardoor ze soms een witte kraag vertonen. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt dertig tot veertig procent boven dat van Elsanta. De vruchten hebben een oranjerode kleur en zijn inwendig lichtrood tot wit. De vruchten zijn sappiger dan die van Elsanta en de smaak is vrij goed. In vergelijking met andere late rassen heeft Salsa duidelijk een betere smaak. Doorgaans zijn zowel productie als vruchtgrootte hoger dan die van Florence. Tevens zijn de vruchten makkelijk te plukken.
Ziekte en plagen resistentie
Salsa heeft een hoge mate van resistentie tegen verwelkingsziekte (Verticillium). Daarnaast is Salsa nauwelijks gevoelig voor meeldauw (Sphaerotheca mac.) en voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum). Salsa is echter wel vatbaar voor vruchtrot (Botrytis cinerea).
Teeltervaringen
Salsa is minder gevoelig voor wintervorst dan Elsanta. Daarom is Salsa geschikt voor teelten in koudere regio’s. Het ras past goed in meerjarige teelten en is een goed alternatief voor de teelt op oudere gronden, waar al vele jaren aardbeien worden geteeld en grondontsmetting niet mogelijk is.
Salsa is goed plukbaar, maar de vruchthuid is gevoelig voor drukplekken. Hierdoor is het ras vooral geschikt voor de lokale directe verkoop en voor “zelfpluk” bedrijven. Om de vruchten voldoende vruchtstevigheid en glans te laten behouden dient tijdens de teelt met zo min mogelijk stikstof bemest te worden. Daarnaast is een preventieve bestrijding van vruchtrot belangrijk omdat Salsa zich tot een vrij dicht gewas kan ontwikkelen.